Kawa ma pobudzać, smakować i pięknie pachnieć – taka będzie zarówno ta zaparzona ze świeżo zmielonych ziaren, jak i z kapsułek. To, na który sposób przygotowywania tego czarnego napoju się zdecydujesz, zależy głównie od twoich przyzwyczajeń i tego, ile czasu masz na jego parzenie.
Dlaczego warto wybrać kawę ze świeżo mielonych ziaren?
Przygotowanie małej czarnej z właśnie zmielonych ziaren może być jednym z ulubionych rytuałów. Sam dźwięk ich wsypywania do młynka, mielenie ich i delektowanie się ich zapachem może skutecznie poprawić humor. Oprócz tego sięganie po ziarna ma swoje zalety:
- na podstawie ich wyglądu możesz łatwo ocenić, z jakiej jakość kawą masz do czynienia – o tym, że są one dobrego gatunku, świadczy ich delikatnie błyszcząca powierzchnia. W przypadku kawy mielonej, rozpuszczalnej nie ma możliwości, aby zweryfikować jej jakość;
- tuż po zmieleniu mają one wyjątkowo bogaty aromat – proszek, który znajduje się w torebce, traci walory zapachowe już po kilku godzinach od jej otwarcia;
- świeżo zmielona kawa zdecydowanie lepiej pobudza – w większym, stopniu wspiera koncentrację, a także ma więcej wartości odżywczych niż ta, która znajduje się w torebce.
Jednak, jeśli nie lubisz lub nie masz czasu na każdorazowe mielenie ziaren, nie musisz rezygnować z nietuzinkowych walorów smakowych kawy. Strzałem w dziesiątkę może być wybór kapsułek do ekspresu.
Jak działają kapsułki do kawy?
Ekspresy na kapsułki działają nieco podobnie niż modele ciśnieniowe. W obu przypadkach znaczenie ma duże ciśnienie. W przypadku tych pierwszych woda z dużą siłą uderza w kapsułkę, aby wydobyć z kawy całe bogactwo aromatów. Dlatego za pomocą tych urządzeń możesz przygotować czarny napój o złożonym bukiecie smakowym.
Ponadto kapsułki do kawy to niewielkie, ale hermetycznie zamknięte pojemniki. Trafiają do nich świeżo zmielone ziarna, które nie tracą swojego charakterystycznego, mocnego aromatu. Tym samym możesz we własnym domu cieszyć się tak smaczną kawą, jak ta przygotowana w kawiarni.
Jakie kapsułki z kawą wybierać?
Szukając kawy dla siebie, zwróć uwagę na jej bukiet smakowy – to czy będzie ona miała odpowiedni dla ciebie profil, kwasowość, goryczkę. Wybieraj też produkty z górnej półki, czyli takie, wewnątrz których są ukryte wysokiej jakości, zmielone ziarna.
Zrezygnuj z kapsułek, w których oprócz kawy znajduje się mleko w proszku lub – co gorsza – sztuczne dodatki smakowe. Przygotowany z nich napój nie będzie ani smaczny, ani dobry dla twojego zdrowia.
Kapsułki vs ziarna – co wybrać?
Kawa znajdująca się w kapsułkach od dobrej firmy nie ustępuje właśnie zmielonym ziarnom. Na długo zachowuje ona swój oryginalny zapach, aromat, walory smakowe. Ponadto używanie kapsułek to spore ułatwienie i oszczędność czasu. Ziaren nie trzeba samodzielnie mielić i są one idealnie przygotowane do zaparzenia.
Dlatego to, czy wybierzesz kapsułki, czy ziarna, nie powinno zależeć od twoich preferencji smakowych – weź pod uwagę raczej swoje nawyki i to, czy każdego ranka będziesz miał czas na mielenie ziaren.